Fibrokistik Hastalık
FİBROKİSTİK HASTALIK / FİBROKİSTİK DEĞİŞİKLİK
Fibrokistik meme bir hastalık değil değişikliktir. 25-50 yaş kadınlar arasında sık görülür. Fibrokistik değişiklikleri olan kadınlar memede ağrı, hassasiyet, dolgunluk ve kitle hissedebilir. Menstruasyon (adet) öncesi bu şikayetler artabilir. Bu durum biliniyor ve bir hekim tarafından izleniyorsa endişe etmeye gerek yoktur.
Fibrokistik değişikliklerdeki sorun kanser gelişimini gizlemesindedir. Yani fibrokistik değişiklik kendisi kansere dönüşmez sadece kanser oluşumunun fark edilmesini zorlaştırır. Maskeleme etkisi nedeniyle fibrokistik değişikliği olan memeler daha ayrıntılı takibe alınmalıdır.
Adet döngüsü içinde dalgalanan hormonlar fibrokistik değişikliklerden sorumludur. Süt kanallarında oluşan bakteriyel enfeksiyonlar da zaman zaman kanal tıkanıklıklarına ve kitle oluşumlarına yol açabilir. Adet döngüsü tamamlanınca şikayetler azalır. Menapoz sonrası da kendiliğinden şikayetler kesilir. Ancak bu süreçte oluşan yeni kitleler için hekim muayenesi gerekir. Fizik inceleme ve meme ultrasonu ile gerekirse mamografi ile fibrokistik değişikliklerde oluşan kitlelerin meme kanserinden ayırımı yapılmalıdır.
Tedavi
Fibrokistik değişiklik tedavi gerektiren bir durum değildir. Kitlelerin kanserden ayırımı yapıldıktan sonra sadece takip yeterlidir.
Meme ağrısını azaltmaya yönelik öneriler şöyle sıralanabilir:
- · Kafeinli ürünleri (kahve, çay, çikolata) azaltmak veya kesmek
- · Günlük beslenmemizdeki yağ oranını azaltmak
- · Östrojenden zengin beslenme ürünlerinden uzak durmak
- · Ağızdan ağrı kesiciler (parasetamol veya antiinflamatuvar aneljezikler)
- · Meme cildine ağrı kesici jeller ile masaj
- · Çuha çiçeği yağı ile günde iki kez masaj 3 ay boyunca
- · Vitamin B6, vitamin E, vitamin B kompleks, magnezyum takviyesi
- · Doğal progesteron kremleri ile günde iki kez masaj 3 ay boyunca
- · Uygun sutyen bedeni: dar veya kup ölçüsü küçük sutyenden kaçınılmalı
- · Akşamları yumuşak sporcu sutyenleri gece uykusunu daha konforlu hala getirebilir.
Son yorumlar