Akut Meme Absesi
AKUT MEME ABSESİ
Akut meme absesi meme cildinde kızarıklık, memede ağrı, hassasiyet, şişkinlik, memede lokal ısı artışı, hatta sistemik ateş ile kendini gösterebilir. Emzirme ile ilişkili veya emzirme olmaksızın görülen abseler olarak iki grupta inceleyebiliriz. En sık 20 ile 50 yaş arasında görülür. Emzirme ile ilişkili abseler genellikle meme ucunda oluşan çatlaklardan kaynaklanır. Bebeğin ilk haftalarında bebek yeterince güçlü ememez. Sütün yeterince boşaltılamaması sonucu oluşan süt stazı infeksiyona meyil oluşturur. Bu nedenle meme abseleri ilk 12 hafta daha sıktır.
Önlem:
Her emzirmeden sonra meme başının temiz bir pamuk ve ılık su ile temizlenmesi gerekir. Meme ucunda çatlak oluşmaması için bebeğe zararı olmayan meme ucu kremlerinden kullanılabilir. Meme ucu emzirme öncesi tekrar ılık su ile temizlenerek bebeğe süt verilmelidir. Çatlaklar derinleşirse iyileşene dek meme ucu aparatı kullanılarak emzirme işlemine devam edilir. Memenin herhangi bir bölgesinde şişme hassasiyet olursa süt stazından şüphelenilmelidir. Bu durumda ılık havlular veya ılık banyo eşliğinde meme masajı yapılarak staz giderilmeye çalışılmalıdır. Yumuşama olmazsa hekime baş vurulmalıdır.
Tedavi:
Bu önlemlere rağmen memenin bir bölgesinde, genellikle üst dış kadranlarda abse oluşumu gözlenebilir. Bu durumda absenin boşaltılması gerekir. Genellikle enjektör yardımlı abse drenajı yeterli olur. Takiben emzirme dönemine uygun antibiyotik ve ateş düşürücüler kullanılmalıdır. Nadiren gecikmiş olgularda açık drenaj gerekebilir. Bu dönemlerde ağızdan antibiyotik yerine intravenöz antibiyotikler tercih edilebilir.
Tedavi sırasında süt stazını önlemek için meme pompa ile boşaltılmalıdır. Diğer memeden emzirme devam etmelidir ancak abseli memeden emzirme tartışmalıdır. Bebeğin güvenliği için abse hali iyileşene dek beklenmeli bu süreçte pompa ile boşaltılan süt kullanılmamalıdır.
GALAKTOSEL
Emzirme sonlandırıldıktan sonra oluşan süt kistidir. Klinik olarak önemi yoktur. Emzirme dönemi sonlandırıldıktan sonra bazı annelerin süt salınımı devam eder. Bu durumda sütün memede kalması önlenmeli pompa ile boşaltılmalıdır. Nadiren galaktosel infekte olabilir ve meme absesi ile sonlanabilir. Diğer abselerde olduğu gibi drenaj ve sistemik antibiyotik ile tedavi edilir.
Son yorumlar