Meme Kanseri Farkındalığı
MEME KANSERİ FARKINDALIĞI
Meme kanseri sıklığı gün geçtikçe artan bir kanser türüdür. Son çalışmalara göre bir kadının hayat boyu meme kanserine yakalanma riski %12.3’ tür. Bir başka anlatımla her 8 kadından biri meme kanseri geliştirmeye adaydır. Ancak bu olumsuzluğa rağmen meme kanseri erken evrede yakalandığında tam kür ile sonuçlanabilecek kadar iyi seyirli olabilir. Bu nedenle meme kanseri olma korkusuyla yaşamaktansa meme kanserini erken tanıma açısından bilinçlenmeliyiz. Bunun için her kadın kendi memesini muayene etmeyi öğrenmelidir. İster ayakta duşta; ister sırt üstü yatarken olsun aylık meme muayenemizi yaparsak meme dokumuzu da yakından tanımış oluruz. Böylece en küçük değişikliği bile erken fark edebilir ve zamanında hekime başvurabiliriz.
MEME KANSERİ TEDAVİSİ
Meme kanseri tedavisi 3 farklı kategorinin evreye göre beraber kullanımıyla yapılır. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi tedavinin kollarıdır. Vücudun diğer organlarına yayılım olmadığı sürece ameliyatsız bir seçenek yoktur. Erken evre olgularda önce cerrahi, takiben kemoterapi ve /veya radyoterapi ile devam edilir. Meme boyutu uygun olgularda tümörün tamamı temiz sınırlar ile çıkarılabiliyorsa meme koruyucu cerrahi yapılabilir. Meme koruyucu cerrahinin olmazsa olmazı radyoterapidir. Radyoterapi ile kalan meme dokusunda tümör gelişiminin önüne geçilir. Tümörün çapına ve lenf bezi tutulumuna göre radyoterapiden önce kemoterapi uygulamak gerekebilir. Yani erken evre meme kanserinde tedavi sırası istisnai durumlar dışında cerrahi+kemoterapi+radyoterapi olarak seyretmektedir. İleri evre olgularda tümörü küçültmek ve diğer organlara dağılımını önlemek için önce kemoterapi ile başlanır. Takiben cerrahi uygulanır. Gerekirse radyoterapi de eklenir. Tüm bu tedavi şeması tamamlandığında hormon duyarlı tümörlerde ek olarak 5-7 yıl hormonoterapi yapılır. Hormonoterapinin temelinde östrojen duyarlı tümörlerin tekrarlamasını ve uzak organlara dağılımını önlemek yatmaktadır. Ayrıca patoloji sonucundaki parametrelere göre akıllı ilaç uygulamaları da eklenebilir.
MEME KANSERİNDE TEDAVİ SONRASI TAKİP NASIL OLMALIDIR?
Meme kanseri tedavisi tamamlanan bir olgunun takibi ilk yıl 3 ayda bir hekim muayenesi, basit kan tahlilleri, 6 ayda bir meme ultrasonu ve yılda bir mamografi ile yapılır.
Son yorumlar